Skóra sucha

Skąd się biorą jej problemy?

Skóra sucha to skóra cienka, delikatna, matowa, szorstka w dotyku, łuszcząca się
Niedostateczne jej natłuszczenie powoduje, że jest ściągnięta i mało elastyczna, mogą prześwitywać przez nią naczynia krwionośne, nadające cerze lekko różowy kolor.

Co powoduje suchość skóry?

  • Gruczoły łojowe wytwarzają zbyt mało sebum, które tworzy ochronny hydrolipidowy płaszcz naskórka
  • Konsekwencją jest nadmierne odparowywanie wody z naskórka
  • Spowolnienie procesów regeneracji, przyspiesza starzenie skóry, wrażliwość do powstawania podrażnień
  • Może być wynikiem niesystematycznej lub niewłaściwej pielęgnacji, stosowania wysuszających kosmetyków ( mydeł, ostrych, ziarnistych peelingów)

Jak pielęgnować suchą skórę w gabinecie kosmetycznym?

Zabiegi głębokiego nawilżania, wygładzenia i regeneracji naskórka- zabiegi wprowadzania substancji nawilżających i kojących ultradźwiękami (sonoforeza), stosowanie odżywczych i regenerujących koncentratów, serum, ampułek oraz nawilżająco- odżywczych kremowych masek, alg i płatków kolagenowych.

1.    kwas hialuronowy
2.    mukpolisachrydy
3.    d-pantenol
4.    elastyna
5.    ekstrakt z alg
6.    oleje roślinne z ogórecznika, wiesiołka, awokado, słodkich migdałów
7.    rutyna
8.    witaminy A E C
9.    arnika i kasztanowiec zwyczajny (wzmacniają naczynia krwionośne)

Peelingi powinny być, w tym przypadku, nie częściej niż jeden lub dwa na tydzień (wyłącznie enzymatyczne). Zawierać muszą enzymy tj.:
1.    keratolina
2.    enzymy z drożdży
3.    ananasa i papai

Złuszczają one delikatnie naskórek, poprzez rozluźnienie połączeń międzykomórkowych warstw rogowych.

Przy cerze suchej należy unikać:

  • peelingów ziarnistych
  • preparatów wysuszających, ściągających, drażniących
  • mycia skóry mydłem
  • gorącej wody
  • gąbeczek i szczoteczek do twarzy
  • solarium, słońca, mrozu, silnego wiatru

Dieta:
– wypijać do 1,5 litra wody dziennie, niesłodzone herbatki ziołowe
– spożywać pokarmy zawierające w sobie NNKT- nienasycone kwasy tłuszczowe- kwasy omega 3, 6; witaminy ACE (ryby, orzechy, pestki dyni, słonecznika, oleje roślinne, czerwone i żółte warzywa, owoce)