Skąd się biorą jej problemy?
Skóra sucha to skóra cienka, delikatna, matowa, szorstka w dotyku, łuszcząca się
Niedostateczne jej natłuszczenie powoduje, że jest ściągnięta i mało elastyczna, mogą prześwitywać przez nią naczynia krwionośne, nadające cerze lekko różowy kolor.
Co powoduje suchość skóry?
- Gruczoły łojowe wytwarzają zbyt mało sebum, które tworzy ochronny hydrolipidowy płaszcz naskórka
- Konsekwencją jest nadmierne odparowywanie wody z naskórka
- Spowolnienie procesów regeneracji, przyspiesza starzenie skóry, wrażliwość do powstawania podrażnień
- Może być wynikiem niesystematycznej lub niewłaściwej pielęgnacji, stosowania wysuszających kosmetyków ( mydeł, ostrych, ziarnistych peelingów)
Jak pielęgnować suchą skórę w gabinecie kosmetycznym?
Zabiegi głębokiego nawilżania, wygładzenia i regeneracji naskórka- zabiegi wprowadzania substancji nawilżających i kojących ultradźwiękami (sonoforeza), stosowanie odżywczych i regenerujących koncentratów, serum, ampułek oraz nawilżająco- odżywczych kremowych masek, alg i płatków kolagenowych.
1. kwas hialuronowy
2. mukpolisachrydy
3. d-pantenol
4. elastyna
5. ekstrakt z alg
6. oleje roślinne z ogórecznika, wiesiołka, awokado, słodkich migdałów
7. rutyna
8. witaminy A E C
9. arnika i kasztanowiec zwyczajny (wzmacniają naczynia krwionośne)
Peelingi powinny być, w tym przypadku, nie częściej niż jeden lub dwa na tydzień (wyłącznie enzymatyczne). Zawierać muszą enzymy tj.:
1. keratolina
2. enzymy z drożdży
3. ananasa i papai
Złuszczają one delikatnie naskórek, poprzez rozluźnienie połączeń międzykomórkowych warstw rogowych.
Przy cerze suchej należy unikać:
- peelingów ziarnistych
- preparatów wysuszających, ściągających, drażniących
- mycia skóry mydłem
- gorącej wody
- gąbeczek i szczoteczek do twarzy
- solarium, słońca, mrozu, silnego wiatru
Dieta:
– wypijać do 1,5 litra wody dziennie, niesłodzone herbatki ziołowe
– spożywać pokarmy zawierające w sobie NNKT- nienasycone kwasy tłuszczowe- kwasy omega 3, 6; witaminy ACE (ryby, orzechy, pestki dyni, słonecznika, oleje roślinne, czerwone i żółte warzywa, owoce)